Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

32485966Η Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.

Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου –ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας– οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό,τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέ- ρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.

Έρχονται μερικά βιβλία στα χέρια σου που απλά απολαμβάνεις..
Όλα. Το εξώφυλλο, την ιστορία, τους ήρωες, τις λέξεις, την εναλλαγή σελίδων.
Το συγκεκριμένο με έκανε να θυμηθώ παλιές στιγμές, όπου είχα καθηλωθεί πάνω από ένα ανάγνωσμα, που δεν το έβγαζα στιγμή από το μυαλό μου και με παρέσυρε σε μια άλλη Ελλάδα, που ελπίζω εγώ και τα παιδιά μου να μη γνωρίσουμε ποτέ.
Γεγονότα, ήρωες, πάθη και λύτρωση, το απωθημένο και το απόλυτο, συναισθήματα δυνατά, χαρακτηρίζουν αυτό το βιβλίο, στο οποίο η συγγραφέας χαράζει και δίνει το στίγμα της.
Ο αναγνώστης δονείται από τη δύναμη του ανθρώπου σε όλες τις μορφές της, παρασύρεται από την ιστορία και παρά το μεγάλο όγκο του βιβλίου, δεν το βαριέσαι στιγμή.
Από την αρχή μέχρι το τέλος ταξιδεύεις. Χωρίς φλυαρίες, χωρίς τεχνάσματα, απλά με τη δύναμη των λέξεων που πάντα μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες και όνειρα.
Συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου