Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

18739932Χτισμένο σε τέσσερα μέρη που συνδέονται μεταξύ τους χωρίς να εξελίσσονται γραμμικά, το μυθιστόρημα του Paul Auster Αόρατος ξεκινάει στη Νέα Υόρκη την άνοιξη του 1967 όταν ο εικοσάχρονος Άνταμ Γουόκερ, φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και επίδοξος ποιητής, συναντάει τον αινιγματικό γάλλο Ρούντολφ Μπορν και τη λιγομίλητη, γοητευτική σύντροφό του Μάργκο. Πολύ γρήγορα ο Γουόκερ βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα νοσηρό τρίγωνο που οδηγεί σε μια ξαφνική, ανατριχιαστική πράξη βίας, η οποία θα αλλάξει την πορεία της ζωής του. Τρεις διαφορετικοί αφηγητές διηγούνται μια ιστορία αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας και ασίγαστης αναζήτησης της δικαιοσύνης, η οποία εξελίσσεται, τόσο στον χρόνο, από το 1967 στο 2007, όσο και στον χώρο, από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και αποκεί σ’ ένα απομακρυσμένο νησί της Καραϊβικής. Με την απαράμιλλη μαεστρία του στην ψυχογράφηση χαρακτήρων, ο Auster προσφέρει στους αναγνώστες ένα έργο συγκλονιστικής δύναμης το οποίο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακά εφευρετικούς αμερικανούς συγγραφείς της εποχής μας.

Μετά την ανάγνωση αρχικά στέκομαι μουδιασμένη, νιώθοντας περίεργα...περίμενα ένα τέλος διαφορετικό, ένα κάποιο κλείσιμο τέλοσπάντων της ιστορίας. 
   Μα έπειτα αρχίζω να θυμάμαι το συγγραφέα..την άψογη, "γεμάτη" γραφή του, τις κοφτές οικείες προτάσεις, την εναλλαγή προσώπων, τους μοναδικά σκιαγραφημένους ήρωες, τα θέματα που προσεγγίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. 
   Καθαρή λογοτεχνική απόλαυση! 5 αστεράκια είναι τόσο λίγα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου