Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

23647845Μπαθ, Αγγλία, 1821. 
Η Ρέιτσελ ξεφεύγει από τη μίζερη ζωή της γκουβερνάντας όταν παντρεύεται έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία. Επιτέλους, θα μπορέσει να αποκτήσει το δικό της σπιτικό και να κάνει οικογένεια. Όμως, σύντομα η ζωή της παίρνει απροσδόκητη τροπή όταν αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά στον μοναχικό Τζόναθαν Άλεϊν, που βασανίζεται από τις αναμνήσεις του πολέμου και από την εξαφάνιση της νεανικής αγάπης του, της Άλις. 
Η Στάρλινγκ, το έκθετο παιδί που δουλεύει τώρα ως υπηρέτρια στην οικογένεια Άλεϊν, αγαπούσε την Άλις σαν αδελφή της και είναι βέβαιη ότι τη βρήκε κάποια συμφορά. Είναι, λοιπόν, αποφασισμένη να μάθει την αλήθεια που όλοι οι άλλοι θέλουν να ξεχάσουν... Η εμφάνιση της Ρέιτσελ ταράζει τα λιμνάζοντα νερά στο σπίτι των Άλεϊν και φαίνεται ότι οι σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος θα φωτιστούν. Πίσω από τα αψεγάδιαστα πρόσωπα της κοινωνίας του Μπαθ ελλοχεύουν καταστροφικές αλήθειες. Το θάρρος της Ρέιτσελ και της Στάρλινγκ να «ξεθάψουν» το παρελθόν θα έχει πολύ ακριβό τίμημα...

Η αλήθεια είναι πως ο τίτλος με παραπλάνησε, ευτυχώς, καθώς νόμιζα οτι θα διάβαζα ένα ευκολοχώνευτο, ρομαντικό βιβλίο.
Ήδη, όμως, από την αρχή βυθίζεσαι στις απαρχές του 19ου αιώνα, με ήθη παλιά, νοοτροπίες διαφορετικές. 
Η συγγραφέας καταφέρνει με την πένα της να σε μεταφέρει στο κλίμα της εποχής, σε αποβάθρες και σκοτεινά σοκάκια, ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, παράλληλα με επώδυνες αλήθειες, μυστικά και ψέματα, που αποδίδουν ανάγλυφα τον αυστηρό καθωπρεπισμό της τότε κοινωνίας.
Η πλοκή έξυπνη και ευρηματική, δίνεται κομμάτι κομμάτι στον αναγνώστη και αυξάνει την αγωνία μέχρι το τέλος.
Οι ήρωες πολύπλευροι και άκρως ανθρώπινοι, μου μετέφεραν τις ελπίδες, τα πάθη, μα και την αισιοδοξία τους. Αγαπημένη μορφή, η Στάρλινγκ, ενσαρκώνει το πρότυπο του ανθρώπου να αγωνίζεται με πάθος -δίκαια ή άδικα-για τα πιστεύω του, μέχρι το τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου