Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ένα κορίτσι, ένα πασπαρτού, ένας αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού, λίγο σαφράνι και ένας ρωσικός μπλε γάτος… θα μεταμορφώσουν τον μικρόκοσμο του κόμη Ροστόφ.

Τη στιγμή που ο Αλεξάντρ Ίλιτς Ροστόφ περνούσε φρουρούμενος τις πύλες του Κρεμλίνου και έβγαινε στην Κόκκινη Πλατεία, ο καιρός ήταν αίθριος και δρoσερός. Οι αξιωματούχοι του τωρινού καθεστώτος αποφάνθηκαν ότι η ποινή που αρμόζει σε έναν αριστοκράτη που τόλμησε να γράψει ποίηση είναι ο εγκλεισμός του στο ξενοδοχείο Μετροπόλ.
Ήταν Ιούνιος του 1922 στη Μόσχα, όταν ο λοχαγός οδήγησε τον κόμη και τη συνοδεία του στην είσοδο του μεγαλόπρεπου αρ νουβό ξενοδοχείου κι από εκεί σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο που κατέληγε σε μια σοφίτα. Ανάμεσα στα λιγοστά έπιπλα που του επέτρεψαν να κρατήσει, ο κόμης διάλεξε ένα πορσελάνινο σερβίτσιο, το πορτρέτο της νεκρής αδελφής του και όλα τα βιβλία του. Μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο ο πρώην αριστοκράτης θα μπορούσε ν’ ακούσει τις σκέψεις του για τα επόμενα τριάντα χρόνια, καθώς έξω εκτυλίσσονταν μερικές από τις πιο επεισοδιακές δεκαετίες της ρωσικής και παγκόσμιας Ιστορίας, η άνοδος του Στάλιν και η Μεγάλη Εκκαθάριση, η κατάρρευση του μετώπου το καλοκαίρι του ’41, η απαρχή του Ψυχρού Πολέμου…


Ποταμός συναισθημάτων, μια γλυκιά αύρα ευπρέπειας, αξιοπρέπειας και ένας γοητευτικότατος αριστοκράτης, μιας άλλης-μα και διαχρονικής-παράλληλα εποχής. 

Το βιβλίο διαβάζεται με όλους τους τρόπους: με ένα ποτήρι κρασί, με μια κούπα καφέ, με ένα ποτήρι νερό..όπως θέλετε.. η αίσθηση που αφήνει είναι ίδια: νοσταλγία, γλυκύτητα, χαλάρωση και μια επιτακτική ανάγκη να σου ανοίξει την πόρτα αυτός ο περίεργος κόμης και να σε προσκαλέσει σε τσάϊ ή σε γεύμα. 

Να περιδιαβείτε μαζί τις πιο σημαντικές στιγμές της Ρωσικής ιστορίας και κουλτούρας και όχι μόνο, να συνομιλήσετε απλά για τη φιλοσοφία, τη ροή του χρόνου και του τόπου, την ουσία του ανθρώπου, το νόημα της αγάπης και των ανθρωπίνων σχέσεων.

Ένα πραγματικά πανέμορφο ανάγνωσμα που σε "γεμίζει', σε αλλάζει, σε οδηγεί ένα σκαλί πιο πάνω, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου