Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ένα χρυσό δαχτυλίδι με έμβλημα τον δικέφαλο αετό 
Μια κωδικοποιημένη βυζαντινή επιστολή ενός βασιλικού αγγελιοφόρου 
Ένα βιβλίο-κειμήλιο της Ορθοδοξίας 

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ\' τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει; 
Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του. Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ\' ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη..


    Το έψαχνα καιρό, από τη μια γιατί λατρεύω την ιστορία του Βυζαντίου, και από την άλλη γιατί η υπόθεση φάνηκε τόσο μα τόσο ενδιαφέρουσα!
   Ξεκίνησε καλά και καθώς ξεδιπλώθηκε η πλοκή, το ενδιαφέρον μου μεγάλωνε. 
   Οι πολλές λεπτομέρειες ωστόσο, οι στείρες περιγραφές ανασκαφής και αναζήτησης των ηρώων με κούρασαν αρκετά. Το λυπηρό είναι οτι αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε σχεδόν μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν όλη μου την προσοχή.
   Οι ήρωες παρουσιάζονται σχετικά "χλιαροί" χωρίς να με κάνουν να τους συμπαθήσω και να τους ακολουθήσω πιστά, οι προσπάθειες τόνωσης της πλοκής δε με ικανοποίησαν.

   Ωστόσο, η κατάρτιση και οι γνώσεις του συγγραφέα σχετικά με την εποχή είναι μεγάλη και μου εστίασε την προσοχή σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Βυζαντίου, παρακινώντας με να ψάξω περισσότερο. Το σίγουρο είναι πως το βιβλίο θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου