Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

20822816Ένας επιθεωρητής ελληνικής καταγωγής της σουηδικής αστυνομίας αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια σειρά τελετουργικών φόνων.

“Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης αισθάνθηκε την κούραση να επιστρέφει ξανά και να καταβάλλει το σώμα του. Ξάπλωσε στο πάτωμα και έκλεισε τα μάτια του. Τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν από έναν άγνωστο, μια σκιά. Ένας μαθητής δολοφονήθηκε από τον Γιόχαν Λινέ, ενώ ο μόνος ζωντανός μάρτυρας που μπορεί να τον καταδικάσει φοβάται να καταθέσει. Ένας μεθυσμένος καρφώνει ένα σπασμένο μπουκάλι στην καρωτίδα μιας γυναίκας για μερικές κορόνες και στη συνέχεια κόβει το μισό αυτί ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Ένας αστυνομικός εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Τι σκατά συμβαίνει στον κόσμο;”



    Μου άρεσε αρκετά. 
  Σκοτεινή ατμόσφαιρα, το αίσθημα της απειλής και του μυστηρίου έντονο. Οι ανατροπές σε κρατούν σε αγωνία και οι πολυπρόσωποι χαρακτήρες κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την πλοκή. 
  Το πιο ωραίο όμως είναι πως αποτελεί το πρώτο έργο ενός συγγραφέα που με εντυπωσίασε ως προς τη δομή της ιστορίας, τη γραφή του και την αναφορά του στη σουηδική κοινωνία, την οποία φαίνεται να τη γνωρίζει πολύ καλά. Ως προς αυτό δε νομίζω πως ξεχωρίζει καθόλου από τους ξένους συγγραφείς αυτού του είδους.
  Ωστόσο, δεν κατάφερα να συνδεθώ με κανέναν από τους ήρωες και ιδιαίτερα με τον πρωταγωνιστή (που πολύ θα το ήθελα). Η απουσία συναισθήματος είναι διάχυτη στο βιβλίο κ τα πρόσωπα πολλά, χωρίς ο συγγραφέας να εστιάζει εις βάθος σε κάποιον. Για το λόγο αυτό άργησα αρκετά να το τελειώσω.
  Παρ΄όλα αυτά, ήδη έχω στη λίστα μου τα επόμενα βιβλία του συγγραφέα, καθώς ο ίδιος έθεσε ψηλά τον πήχη
και έθεσε τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου