Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017









Σαν αισθαντικό τραγούδι της Λουθ Κασάλ, σαν ερωτικός θρήνος, διαγράφεται η ζωή των τεσσάρων γυναικών της οικογένειας Αλεξιάδη. Η Αλίκη, η Εύα, η Λία, η Αμαλία... θύματα όλες της ανδρικής υπεροχής, του αρσενικού που ονειρεύονται ότι θα φέρει την ολοκλήρωσή τους... ή την καταστροφή τους. Και το αβυσ-σαλέο μίσος κόρης και μάνας που ανατρέπει τραγικά τις ζωές όλων.

Μια ιστορία ανθρώπινων παθών, με ήρωες αληθινά πρόσωπα, που υποφέρουν από τα λάθη που επιλέγουν οι ίδιοι να κάνουν...







     Συναισθήματα, συναισθήματα.. πόσες εναλλαγές, πόσα γιατί και πόσα λυπάμαι, δεν είπα, κατά την ανάγνωση του βιβλίου αυτού.
   Η συγγραφέας υφαίνει μαζί με την πλοκή της και έναν ιστό γεγονότων, ο οποίος τριγυρνά γύρω και πάντα από το ίδιο δεδομένο: την ανάγκη μας για μητρική αγάπη, μητρική αποδοχή και στοργή, το βήμα πάνω θα χτίσουμε τη ζωή και τον εαυτό μας, τη βάση πάνω στην οποία βλέπουμε, νοιώθουμε και αφομοιώνουμε τον κόσμο μας.
   Σαν μητέρα και η ίδια, πόνεσα βαθιά για το στερημένο από τη μητρικό χάδι παιδί, για τις πληγές και τα θέλω που δεν πραγματοποιούνται ποτέ, όταν νοιώθεις παρείσακτος, ενοχλητικός.
    Λιτό, απλό και ξεκάθαρο ύφος, οι χαρακτήρες των ηρώων μεγαλώνουν, ξεδιπλώνουν και ψυχογραφούνται εξαιρετικά, σε ένα μυθιστόρημα με έναν επίλογο συνταρακτικά και τραγικά αληθινό, που υπενθυμίζει στον καθένα από εμάς-τυχερό ή άτυχο-τι πήραμε, τι έχουμε και τι προσφέρουμε καθημερινά στους γύρω μας και κυρίως στα παιδιά μας.
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου