Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η Σαλονίκη, η πόλη των τριών θεών, των χριστιανών, των μουσουλμάνων και των Εβραίων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της στην αυγή του εικοστού αιώνα. 
Αύγουστος 1917. Η πόλη καίγεται συθέμελα. Ο πλούσιος Μεχμέτ εφέντης σώζει τη ζωή μιας χριστιανής, της Σοφίας. Την ερωτεύεται παράφορα, παντρεύεται όμως μια άλλη γυναίκα. 
Η Ζοζεφίν και το πολυτελές πορνείο της γίνονται μάρτυρες μιας μάζωξης λαών από όλα τα μέρη του κόσμου που θα κληθούν να χύσουν το αίμα τους σε έναν καταστροφικό πόλεμο. 
Η Εσρά, μια τσιγγάνα που η γέννησή της χάνεται στον χρόνο, κινείται αθόρυβα και υπογείως στην πόλη και παρεμβαίνει στις ανθρώπινες ζωές. 
Μια επιστολή, πολλά χρόνια αργότερα, φέρνει στο φως επτασφράγιστα μυστικά που σημάδεψαν τη μοίρα όλων αυτών που κάποτε σεργιάνισαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. 
Ο βαρδάρης, ο αέναος τοπικός άνεμος, μας παρασέρνει στη δίνη της ιστορίας μιας πόλης σαγηνευτικής και φέρνει μαζί του ψιθύρους ξεχασμένους.

Ίσως είναι η έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ίσως βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Πτολεμαΐδα, το σίγουρο είναι πως το παρόν βιβλίο είναι το δεύτερο συνεχόμενο σχετικά με την ιστορία της.
Ωστόσο, δεν απογοητεύτηκα στο ελάχιστο, καθώς η μαγική πένα της συγγραφέως κατάφερε να με παρασύρει. Σκληρές εποχές, όψεις μιας πόλεως ελληνικής και ξένης, μιας πόλης κοσμοπολίτισσας και περήφανης στους αιώνες, η οποία κατάφερε μέσα στη ροή του χρόνου να σταθεί όρθια και να επιβιώσει.
Οι ήρωες ανθρώπινοι, τα πάθη μεγάλα, οι πίκρες και η ελπίδα εναλλάσσονται, η αγωνία διάχυτη. Ωραίες περιγραφές, συντομευμένες μα έντονες σκηνές και σελίδες ζωής ανθρώπων συνηθισμένων, οι οποίοι καταφέρνουν να μείνουν για καιρό στο μυαλό σου.
Προσεγμένη γραφή χωρίς υπερβολές και πλατειασμούς, αρμονική παράθεση ιστορικών γεγονότων, σε ταξιδεύουν σε ένα βιβλίο πραγματικά απολαυστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου