Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017


Στο είδωλο του καθρέφτη έβλεπα το μπουντουάρ με τις κούκλες ματριόσκα στημένες στη σειρά. Έκλεισα τα μάτια μου και φαντάστηκα μια χρυσή γραμμή να εκτείνεται από τη Σαγκάη ως τη Μόσχα. «Μαμά, μαμά», είπα από μέσα μου, «να προσέχεις. Κοίτα να επιζήσεις και θα επιζήσω κι εγώ, μέχρι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε».
Η Λευκή Γαρδένια, ξεκινώντας από μια περιοχή κοντά στα σινο-ρωσικά σύνορα κατά τις τελευταίες μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που τις χωρίζει ο πόλεμος. Σε μια συνοικία της πόλης Χαρμπίν, καταφύγιο για τις ρωσικές οικογένειες από την εποχή της ρωσικής κομμουνιστικής επανάστασης, η Αλίνα Κόζλοβα πρέπει να πάρει μια οδυνηρή απόφαση αν επιθυμεί να ζήσει η μοναχοκόρη της, η Άνια.
Η Λευκή Γαρδένια διατρέχει κουλτούρες και ηπείρους, από τα μαγευτικά νυχτερινά κέντρα της Σαγκάης ως τη σκληρή ψυχροπολεμική σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του 1960, από ένα ερημικό νησί στον Ειρηνικό σε μια νέα ζωή στη μεταπολεμική Αυστραλία. Και η μητέρα και η κόρη πρέπει να κάνουν θυσίες, αλλά μήπως το τίμημα της επιβίωσης είναι πολύ υψηλό; Και, το σημαντικότερο, θα ξαναβρούν η μία την άλλη;

Ένα συναρπαστικό, καλογραμμένο αφήγημα
για τη νοσταλγία και τη συγχώρεση, γεμάτο επεισοδιακά συμβάντα και ιστορικές λεπτομέρειες.


Ένα βιβλίο παράξενο. Όχι τόσο από άποψη ιστορίας και θεματολογίας, όσο από την όλη ατμόσφαιρα και αίσθηση που μου μετέδιδε. Άργησα να το τελειώσω και δεν ήταν λόγω των χριστουγεννιάτικων εορτών. 
Η αρχή δύσκολη, λίγο αδιάφορη, λίγο κακογραμμένη, χωρίς νεύρο και ζωντάνια, μια ηρωίδα "αδιαμόρφωτη", χωρίς χαρακτήρα. Η  γραφή λίγο άτονη και φλύαρη σε ορισμένα σημεία πολλές φορές κουράζει. Η πλοκή απλά συνεχίζει και είναι από εκείνες τις στιγμές που κοιτάς ανυπόμονα τα άλλα αδιάβαστα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου προσδοκώντας να αρπάξεις κάποιο άλλο και να αφήσεις αυτό που κρατάς ξεχασμένο στα αζήτητα.
Ευτυχώς όμως από το δεύτερο μέρος κι έπειτα όλα αλλάζουν. Η ιστορία και οι ήρωες "ανθίζουν", ιστορικά στοιχεία συμπληρώνουν την πλοκή, η αφήγηση αποκτά παλμό κ ενδιαφέρον.
Απλά ένα συμπαθητικό βιβλίο λοιπόν, μια ιστορία προδοσίας, έρωτα, αγωνίας και επιβίωσης, ενός ορφανού κοριτσιού, μέσα στο κλίμα έντονων ιστορικών γεγονότων, χωρίς όμως να κατατάσσεται στα βιβλία που θα κρατούσα οπωσδήποτε στη βιβλιοθήκη μου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου