Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ένα βρέφος που αργοσβήνει, μια κατάρα που πρέπει να λυθεί τρεις φορές, άνθρωποι που δοκιμάζεται το κουράγιο τους και ψυχές κυνηγημένες επί σαράντα χρόνια.
Ο Γιώργης και η Κωστούλα είχαν ρισκάρει τα πάντα για να σωθεί η μικρή τους κόρη, η Κλειώ, κι παρόλα όσα τους βρήκαν δεν λύγισαν στιγμή την αγάπη τους. Τριάντα χρόνια μετά η Κλειώ ζει παγιδευμένη σ’ έναν γάμο που βυθίζει τη ζωή της σε κινούμενη άμμο, ώσπου κάποτε αφυπνίζεται και θεριεύει.
Σε δεύτερους ρόλους, η κυρά Δήμητρα με το αλλήθωρο μάτι της, ο γέροντας Τυροθόδωρας με τις συμβουλές του, ο Σήφης με το άσβεστο μίσος του και η καλόγρια Σταυροκατίνα πλέκουν όλοι μαζί το κρητικό υφαντό της οικογένειας Αηδονάκη. Μυστικά, χρησμοί, επαναστάσεις, λυτρωμοί, θαύματα, μαντινάδες, μπαλωθιές, χοροί και γύρω όλα να μοσχομυρίζουν άρωμα από ζεστό ψωμί, λάδι και ρίγανη.

Η απίστευτη ιστορία της οικογένειας Αηδονάκη – ένας ζωντανός θρύλος στα Χανιά.


Ένα ωραίο βιβλίο, συγκινητικό, διδακτικό και ιδιαίτερα "μεταφυσικό" θα έλεγα.
Η υπόθεση πρωτότυπη, οι χαρακτήρες δομημένοι σωστά, η ιστορία κυλά αρμονικά και οι περιπτώσεις εμφάνισης της κρητικής ντοπιολαλιάς δε μειώνουν καθόλου το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη.
Έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, με γοήτευσε αρκετά, με μια κατάρα που λειτουργεί ενωτικά και διαλυτικά ταυτόχρονα για τη ζωή των ηρώων, καταδεικνύει το μέγεθος της επιμονής, της υπομονής και της ανθρωπιάς τους.
Πολλά σημεία παρ' όλα αυτά τραβούν αδίκως σε μάκρος, οι λεπτομέρειες εκεί πολλές και αχρείαστες για να πω την αλήθεια. 
Το σίγουρο όμως είναι πως ακόμα με "στοιχειώνει" η μορφή του Γιώργη, ανθρώπου που συμπυκνώνει τη βασική φιλοσοφία της μικρής ζωής μας: να πορευόμαστε με αγάπη και αξιοπρέπεια, όσο κ αν μας κοστίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου