Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΤΟ 1829, η Άγκνες Μάγκνουσντότιρ καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία του εραστή της. Με απόφαση του Νομαρχιακού Επιτρόπου Μπγιορν Μπλόνταλ περνάει τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο αγρόκτημα του Νομαρχιακού Υπαλλήλου Γιον Γιόνσον, στο ίδιο σπίτι με τη γυναίκα του και τις δυο τους κόρες. Τρομοκρατημένη από την παρουσία μιας φόνισσας η οικογένεια αποφεύγει κάθε επαφή με την Άγκνες. Μόνον ο Τότι, ο νεαρός ιεροδιάκονος εφημέριος, διορισμένος πνευματικός της, προσπαθεί να την στηρίξει και να την συντροφέψει ως το τέλος. Καθώς οι βδομάδες περνούν, η δύσκολη αγροτική ζωή αναγκάζει τα μέλη της οικογένειας να δουλέψουν πλάι πλάι με την Άγκνες. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται σιγά σιγά και τόσο το ζευγάρι, όσο και οι δυο κόρες του, συνειδητοποιούν με φρίκη ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που νόμιζαν.


 Εξαιρετικο! 
Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα τόσο όμορφο βιβλίο, που με προβλημάτισε, με "πίκρανε" και με ταξίδεψε σε μέρη αφιλόξενα και μακρινά.
Ιδιόμορφο, ιδιαίτερο από όλες τις απόψεις: σκληρο και πρωτοτυπο απο αποψη θεματολογιας,βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, με ιστορικές αναφορές, εντονες περιγραφες, ανατριχιαστικη αισθηση του αναποτρεπτου κ αναμενομενου τελους.
 Η αγωνία πορευεται παραλληλα με τη θλιψη, η πρωταγωνιστρια αναδυεται ως αγωνιστρια μα κ απλος ανθρωπος μαζι, και με εσωτερικούς μονολόγους συγκλονιστικούς, σε τραβά από το χέρι σε μια μοίρα που ποτέ δε θέλησε, άδικη και ακατανόητη.
Εξαιρετικη μεταφραση, εξωφυλλο και γραμματοσειρα προσεγμενη. Ενα βιβλιο με σεβασμο κ αγαπη προς τον αναγνωστη. 

Καλό μας μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου