Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014


Σκέψου έναν αριθμό. Έναν οποιοδήποτε.
Δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά. Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις στο γράμμα που έλαβε μυστηριωδώς ο Μαρκ. Και ήταν μόνο η αρχή. Μια σειρά από παράξενα στιχάκια με αμφίσημα μηνύματα και γρίφους οδηγούν τον Μαρκ να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συμμαθητή και διάσημο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ. O Ντέιβ, 40χρονος συνταξιούχος αστυνομικός με εξαιρετικές επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων με κατά συρροή δολοφόνους, προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ήρεμους πια ρυθμούς της νέας του ζωής. Όμως, μπροστά στην έκκληση του φίλου του το αστυνομικό δαιμόνιο ενεργοποιείται, οδηγώντας τον ξανά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.


 Η Τζίλιαν Πέρι, ένα κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο, παντρεύεται τον διάσημο ψυχίατρο Σκοτ Άστον. Μπροστά της ανοίγεται ένας ευτυχισμένος δρόμος όμως κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης βρίσκεται άγρια δολοφονημένη. Τα στοιχεία οδηγούν σε αδιέξοδο. Είναι ώρα να αναλάβει δράση ο ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ...Αν και έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από την υπόθεση με τους Αριθμούς, ο Γκάρνεϊ αποφασίζει να θυσιάσει την ειδυλλιακή ηρεμία του αγροκτήματός του και να αποδυθεί σε έναν αγώνα για τον εντοπισμό του ψυχοπαθούς δολοφόνου. Με την αναλυτική μεθοδολογία του ανακαλύπτει πτυχές του μυστηρίου, αλλά ταυτόχρονα βάζει σε κίνδυνο κοντινά του πρόσωπα.


 Είχα ακούσει πολλές κριτικές, θετικές - αρνητικές για το άνευρο, καταθλιπτικό story και ακριβώς για τις δεύτερες αποφάσισα να διαβάσω Verdon.
Ο ντετέκτιβ Γκάρνει... αγαπημένος ήρωας, ο τύπος που φαντάζομαι σε μυθιστορήματα που ολοκληρώνουν το ρόλο τους και με κάνουν να χαίρομαι που δεν σπατάλησα το χρόνο μου σε πολυκαιρισμένες σειρές της τηλεόρασης ή σε λίγο περισσότερο ύπνο. 
Και τα δύο βιβλία με κράτησαν αρκετές ώρες ξάγρυπνη, μα το πιο ωραίο ήταν η αίσθηση της ανυπομονησίας, αυτό το κάτι που τριγυρίζει στο μυαλό σου όλη μέρα σαν κάτι να έχεις αφήσει μισοτελειωμένο, σαν κάτι να λείπει. 
Η ιστορία δομείται γύρω από έναν κεντρικό άξονα, αυτόν του ικανότατου ντετέκτιβ και το πάθος του για την εξιχνίαση των εγκλημάτων. Προσπαθεί να αφοσιωθεί στην οικογένεια, μα γνωρίζει πως ολοκληρώνεται μέσα από το πολύχρονο επάγγελμά του, να αναλύει, να σκέφτεται, να αναμετριέται με το έγκλημα, μα κυρίως με τον εαυτό και τις προσωπικές φοβίες του. 
Σοβαρός, ήρεμος, συγκροτημένος, μα ταυτόχρονα απομονωμένος από όλους, με μυστικά και απωθημένα.
Μέσα από συνεχείς ανατροπές και νέες εξελίξεις, τα "αδιέξοδα" της υπόθεσης και την παράθεση λεπτομερειών που πλαισιώνουν τη μουντή ατμόσφαιρα, η αγωνία εντείνεται και διατηρείται στην κορύφωση σχεδόν μέχρι το τέλος. Ο ήρωας και η οικογένεια του απειλούνται άμεσα, η αίσθηση του επικείμενου κακού είναι διάχυτη παντού...
Υπέροχο το μελαγχολικό και καταθλιπτικό κλίμα που κυριαρχεί στα βιβλία, ο ήρωας μέσα από το πρίσμα της λογικής καταφέρνει σταδιακά να κορυφώσει την ένταση και ακριβώς χάρη στην... άνευρη και επίπεδη αφήγηση, χωρίς δραματικές εξάρσεις και σκηνές τρόμου,ο συγγραφέας πετυχαίνει το απλό μα τόσο δύσκολο ... να σε φοβίσει...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου