Καμιά διασκέδαση δεν είναι τόσο φτηνή όσο το διάβασμα και καμιά ηδονή δεν διαρκεί τόσο πολύ.
~Lady May Montagu~


Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

 
Ο Σπύρος Παπασπύρου κάποτε βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Γόνος ιστορικής οικογένειας, πάμπλουτος, ικανός επιχειρηματίας απολάμβανε την αίγλη των ισχυρών και μια ζωή χωρίς προβλήματα.

Ο Ροτίμι γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' ένα χωριό της Αφρικής, μακριά από τον πολιτισμό των δυτικών, αλλά γεμάτος από εκείνα τα αγαθά που μόνο η επαφή με τη φύση και τη μάνα Γη μπορεί να προσφέρει.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι συναντιούνται στο σήμερα, χάρη σ' ένα μυστηριώδες σχέδιο που μόνο η μοίρα θα μπορούσε να εξυφάνει. Μια συνάντηση που θα πυροδοτήσει συγκλονιστικές εξελίξεις που θα σημάνουν το τέλος του κόσμου τους, όπως τον ήξεραν... 

Το είχα στα χέρια μου πριν τέσσερις ημέρες. Σήμερα το τελείωσα, παρόλες τις 607 σελίδες του.

Υπέροχο. Έμεινα ακίνητη στην καρέκλα μου και αναρωτήθηκα: άραγε μαθαίνεις να γράφεις ή αποτελεί χάρισμα; Αποφάνθηκα οτι υποστηρίζω το δεύτερο.

Η Καλλιοντζή έχει δυνατή και πλούσια γραφή, καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να δονείται από συναισθήματα, ευαισθησία, οργή, λύπη, χαρά, αθόρυβα, απλά και κατηγορηματικά.

Το σίγουρο είναι οτι η κατάσταση της Ελλάδας που περιγράφει αφορμάται από την πραγματικότητα, αλλά αλοίμονο αν καταλήξει να γίνει πραγματικότητα. Όχι τόσο τα γεγονότα, όσο για το που μπορούν να καταλήξουν οι άνθρωποι. Οι φοβισμένοι, φτωχοί, πεινασμένοι άνθρωποι, τα άτομα που μας περιτριγυρίζουν, αυτοί για τους οποίους δε νοιαζόμαστε πολύ, αυτοί για τους οποίους αδιαφορούμε καθημερινα.

Το βιβλίο μου άφησε ένα περίεργο συναίσθημα, λύπη μα και περίσκεψη, συγκίνηση μα και φόβο. Φόβο μήπως καταλήξω και εγώ σαν τον Παπασπύρου μια μέρα. Να αγνοώ τα ουσιαστικά και να μένω μόνο στα επιφανειακά...

Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο ισορροπεί ανάμεσα στα όρια. Μίσος και αγάπη, φόβος και ασφάλεια, απογοήτευση και ελπίδα.

Χωρίς να μακρυγορώ είναι απο τα ωραιότερα βιβλία που διάβασα φέτος το καλοκαίρι.

Συγχαρητήρια στη συγγραφέα.
26 Αυγούστου 2011 3:12 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου